baby fotograferen

Baby fotograferen? Altijd lastig!

Baby fotograferen? Altijd lastig!

Het fotograferen van baby’s kan soms een behoorlijke uitdaging zijn. Niet alle baby’s poseren even graag voor de camera. Vooral als ze het te druk hebben met iets dat ze leuk of spannend vinden. Alles gebeurt veel te snel, waardoor het voor de fotograaf buitengewoon moeilijk is om het perfecte moment vast te leggen. Daarom eindigen veel fotomomenten in wazige en onscherpe foto’s en vraag jij je mogelijk af hoe je jouw fotografie skills kunt verbeteren om betere resultaten te krijgen.

Practice what you preach!

Als moeders hebben wij veel geoefend met het fotograferen van baby’s en kinderen. Na veel gelezen te hebben over kinderfotografie, onbeschrijfelijk veel foto’s te maken van mijn twee jongens en hier en daar wat werk te verzetten in deze tak van sport, besloot ik een blog te schrijven en daarin tips te geven over hoe je baby’s met succes kunt fotograferen. Krachtige kinderportretten zijn heel anders dan “Kijk maar naar de camera en smile” -foto’s. Een echt portret weerspiegelt de persoonlijkheid, energie en uniciteit van jouw kind op dat ideale moment.

kinderen fotograferen
Credits: @aarondnbb

Baby fotograferen? 10 tips!

  1. Follow their lead
  2. Het gaat niet alleen om de glimlach
  3. Comfort is key
  4. Hou je camera altijd bij de hand
  5. Level met je kids
  6. Snelheid is geboden
  7. Variatie
  8. Be Sneaky
  9. Niet forceren
  10. Have fun, and a lot of it!

1. Follow their lead

Een kind neer zitten waar je wilt dat ze blijven zitten en ze vragen om mooi te glimlachen werkt maar zelden. Verken de omgeving, laat ze rondzwerven en spelen met verantwoorde voorwerpen of attributen die voorhanden zijn. Er zijn tenslotte genoeg natuurlijke glimlachen, prachtige uitingen van verbazing en nieuwsgierigheid. Het is jouw taak om die momenten te vast te leggen en vooral niet te forceren.

2. Het gaat niet alleen om de glimlach

Elke ouder kan bevestigen dat je uren van je dag kunt besteden aan het staren naar alle kleine subtiele uitdrukkingen die je baby of kind maakt. Hoewel het leven drukker wordt naarmate ze mobieler worden, bezitten ze nog steeds een prachtige reeks eigenaardigheden, fronsen, grijnzen en grappige gezichten die de persoonlijkheid van je kind laten zien wanneer ze op de gevoelige plaat worden vastgelegd. Een slimme manier om een ​​goede uitdrukking uit te lokken wanneer je kind poseert voor een foto, is door hen te vragen iets bijzonders te bedenken, bijvoorbeeld:

‘Waar zijn wolken van gemaakt?’

of

‘Hoe hoog kun je springen?’

en

‘Hoe ziet de wereld er ondersteboven uit?’

3.Comfort is key

Het is belangrijk dat jouw baby zich op hun gemak voelen bij het fotograferen. Comfort is key. Ze presteren veelal niet op commando dus soms moet je geduldig zijn en ze laten wennen aan waar ze zijn en wat er aan de hand is. Waarom niet op een locatie fotograferen of een plek die speciaal en betekenisvol voor jullie is? Of het nu jullie huis is, een favoriete speeltuin, het strand of op vakantie? Als jouw kind zich op zijn of haar gemak voelt, zorgt dit ervoor dat ze helemaal ontspannen. Volwassenen hebben dat stiekem ook maar vooral kinderen zijn daar gevoelig voor. Er kunnen een aantal mooie openhartige shots worden genomen wanneer je kind zich helemaal thuis voelt.

4. Hou je camera altijd bij de hand

Ieder moment met je baby is een kans om een geweldige foto te maken. Je hebt ongetwijfeld gemerkt dat ze vaak niet lang op dezelfde plek blijven. Blijf fotograferen, blijf kijken, houd de creativiteit in stand. En als je kind alleen maar grappige gezichten wilt maken, is dat prima. Als je vaak genoeg fotografeert, raken je kinderen gewend aan jouw ambities en maak je vaak al snel de mooiste foto’s van jouw kids.

5. Level met je kids

Een grote, al te gedreven volwassene met een camera die zijn gezicht verbergt, kan soms beangstigend en overweldigend zijn. Ga op je knieën zitten of hurk op hun hoogte en je zult direct benaderbaar zijn. Foto’s vanuit dit perspectief zien er vaak ook veel beter uit dan van bovenaf. Foto’s van bovenaf kunnen ten slotte de verhoudingen scheef trekken en vreemde hoeken maken.

6. Snelheid is geboden

Stel je camera in op de snelste sluitertijd en gebruik een hoge ISO voor het ‘freezen’ van hoge snelheids momenten. Als je automatische camera-instellingen gebruikt, moet er waarschijnlijk ook een optie zijn voor sport of snelle foto opnamen. Momenten van kinderen in actie vastleggen – als je snel genoeg bent – kan spectaculaire beelden opleveren die de 100 km per uur-karakter van het hebben van kinderen weerspiegelt.

7. Variatie

Als je een hoop foto’s hebt gemaakt, ga dan iets dichterbij zitten en concentreer je op hun drukke handen, hun kleine voetjes, hun gezichtsuitdrukkingen. Zelfs foto’s waar je kind niet volledig voor de camera staat, kunnen veel persoonlijkheid en lichaamstaal overbrengen. Ga met ze mee in hun wereld en je maakt gegarandeerd veel spectaculaire foto’s.

8. Be Sneaky

Soms moet je jouw kind niet laten weten dat je foto’s maakt. Observeer en kies een moment waarop ze volledig betrokken zijn bij een activiteit en begin weg te happen. Candid portrait-fotografie produceert vaak de mooiste afbeeldingen (met zowel kinderen als volwassenen), omdat het onderwerp ontspannen is en niet probeert te poseren of er op een bepaalde manier uitziet.

9. Niet forceren

Als een kind zich niet amuseert en boos wordt, is het de hoogste tijd om de camera weg te leggen en tip 4 uit dit lijstje te negeren. Respecteer de privacy van je kind en hun zelfvertrouwen. Jij vindt het ten slotte ook niet prettig om een camera in je gezicht geduwd te krijgen als jij je verlegen en kwetsbaar voelt, toch?

10. Have fun, and a lot of it!

Als je een beginnend fotograaf bent of gewoon de best mogelijke portretfoto’s van je baby wilt maken, moet je het voor hen ook de moeite waard maken! Als je het maken van foto’s voor je kids een leuke happening maakt, betekent dit dat jouw kinderen het vaker willen doen en mogelijk ook wat geduld gaan opbrengen. Laat ze meedoen en laat ze voor de verandering een paar foto’s van bijvoorbeeld jezelf of een huisdier nemen! Laat ze achteraf alle afbeeldingen zien en laat ze kiezen welke ze moeten vergroten of hoe ze moeten worden bewerkt. Digitale camera’s speciaal voor kinderen (d.w.z. zeer robuust!) kun je tegenwoordig gemakkelijk vinden. Dus waarom zou je hen niet een eigen camera geven en de wereld door hun ogen laten vastleggen?

kinderen fotograferen
Credits: @frankiefoto

De waardering van littleace.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 46 reviews.
× Hoe kan ik je helpen?