Huilen

Huilen met de pet op!

Huilen met de pet op!

De realiteit is, is dat alle baby’s huilen. Het is tenslotte de beste (en enige) manier voor hen om hun behoeften op deze prille leeftijd te communiceren. En als ouders zijn we biologisch geprogrammeerd om daarop te reageren, zodat aan die behoefte wordt voldaan. Maar bij baby’s met koliek begint het huilen plotseling zonder duidelijke reden en daar is geen schijnbare oplossing voor.

Wat is koliek?

Koliek is geen ziekte of diagnose maar een gedragsvorm. De term is eigenlijk gewoon een verzamelnaam voor ongecontroleerde krampjes. Dit komt ook bij gezonde baby’s, kinderen en volwassenen voor. Het probleem is dat er geen oplossing is naast het uitzitten van deze, vaak, specifieke periode.

Het komt voor bij één op de vijf baby’s. Huil sessies kunnen soms uren achtereen doorgaan, soms tot diep in de nacht. Het ergste van alles is, en probeer het maar, het is buitengewoon moeilijk om een baby met koliek te kalmeren, wat jou als ouder behoorlijk kan uitputten. De ware definitie van koliek volgt de ‘regel van drie’.

De ‘Regel van Drie’

Het huilen van je baby:

  • Begint ongeveer bij 3 weken oud
  • Duurt langer dan drie uur, vrijwel onafgebroken
  • Komt minstens drie dagen per week voor
  • Houdt minstens drie weken achter elkaar aan

Het goede nieuws is dat koliek niet lang standhoudt. Natuurlijk zijn sommige baby’s echte overachievers, huilen zij veel meer uren en dagen en weken achtereen. De meeste koliek aanvallen duren ongeveer 6 weken en eindigen zo abrupt als dat ze begonnen zijn. Meestal zo rond de tijd dat een baby 3 maanden oud wordt (later bij te vroeg geboren baby’s).

In de tussentijd kan wat achtergrondinformatie en het nodige geduld je helpen de storm uit te zitten. Als de ongecontroleerde buikkrampjes samen gaan met diarree is het overigens veelal geen koliek en is het belangrijk dat je contact opneemt met de huisarts.

Koliek
Credits: @sabine_van_straaten

De waardering van littleace.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 46 reviews.
× Hoe kan ik je helpen?